Een btw-percentage toevoegen

In het menu-onderdeel Applicatiebeheer / Algemeen / Btw kun je de verschillende btw-tarieven onderhouden. In het overzicht staan welke tarieven al zijn toegevoegd. Bovenaan het overzicht kun je een nieuw percentage aanmaken door op de knop ‘Toevoegen’ te klikken.

Een btw-percentage toevoegen

Zodra je een btw-percentage gaat toevoegen is het van belang dat de code overeenkomt met de btw-code uit je financiële pakket. Deze code zal namelijk mee worden geëxporteerd met verschillende gegevens (facturen, kas- & pas-boekingen, etc.) en zal dus ook in het financiële pakket bekend moeten zijn.

Afhankelijk van je financiële pakket en configuratie-instellingen is het mogelijk dat je meerdere velden kunt invullen zoals "Exporteren Percentage" en "Grootboekrekeningen". Welke grootboekrekeningen ingevuld moeten worden is afhankelijk van het soort btw wat je toevoegt. Je kunt de volgende btw-soorten aanmaken:
  1. Te vorderen
  2. Te betalen
  3. Verschoven btw
Mocht je deze velden niet zien, dan is het voor jouw financiële pakket niet noodzakelijk dat je dit invult. De grootboekrekeningen die gebruikt moeten worden zijn dan al in het financieel pakket bepaald.

Indien niet het volledig berekende btw-bedrag geëxporteerd moet worden naar het financieel pakket, kan je een factor toepassen op de btw-code. Bijvoorbeeld in het geval van een Btw Pro Rata code, waarbij niet het volledige btw-bedrag teruggevorderd mag worden.  Standaard is dit 1.0000. Door dit aan te passen naar bijvoorbeeld 0.9000 zal 90% van het berekende btw-bedrag geëxporteerd worden naar het financieel pakket.

Op het moment dat er meerdere btw-codes zijn met hetzelfde btw-percentage, kan je één van die codes als standaard markeren voor Inkoop (alleen voor gebruikers van de module Inkoop). Deze code zal worden ingevuld bij inkooporders waarbij het btw-percentage vanuit de webshop wordt meegestuurd.

Administraties koppelen

Na het toevoegen van een nieuw btw-percentage is het mogelijk om deze in een volgende stap direct te koppelen aan één of meerdere administraties. Hiermee bepaal je in welke administratie(s) het btw-percentage gebruikt mag worden.

Uiteraard kun je ook achteraf een btw-percentage koppelen aan een administratie. Hiervoor klik je op de 3 puntjes en kies je voor "Koppel administraties".

Boeken koppelen

Deze informatie is van toepassing als je gebruik maakt van de module Kas- en Pas.

Na het toevoegen van een nieuw btw-percentage is het mogelijk om deze in een volgende stap direct te koppelen aan verschillende boeken. Hiermee bepaal je voor welke boeken dit btw-percentage gebruikt mag worden.

Uiteraard kun je ook achteraf een btw-percentage koppelen aan een boek. Hiervoor klik je aan het einde van de btw-regel op de drie puntjes en kies je voor "Koppel boeken".

Een btw-code op passief zetten of verwijderen

Het verwijderen van btw-codes is mogelijk door op de knop 'Verwijderen' te klikken, onder de drie puntjes rechts van de regel. Echter raden wij het altijd aan om stamgegevens, zoals een btw-percentage, niet te verwijderen maar op passief te zetten. Dit kun je doen door het btw-percentage te bewerken en vervolgens onderaan bij het veld "Status" de status op "Passief" te zetten.