Koppeling AFAS

Wanneer je een koppeling wilt leggen met AFAS Profit heb je de keuze om dit te doen via een handmatige uitwisseling van bestanden of via een geautomatiseerde koppeling, de Connector. Wanneer dit gebeurt via een geautomatiseerde koppeling bestaat er nog een verschil tussen of je gebruik maakt van AFAS Online of AFAS Lokaal. Over de AFAS online en lokaal via de connector kun je hieronder meer informatie vinden.

Lees meer over het instellen van de webservice aan de kant van AFAS in dit artikel.

AFAS handmatig

Wanneer je gebruik maakt van een handmatige koppeling tussen de Spend Cloud en AFAS betekent dat zowel de import als export via het uitwisselen van bestanden verloopt. Om de exportbestanden die uit de Spend Cloud komen in te kunnen lezen dient een importdefinitie aangemaakt te worden in AFAS. Dit kun je afstemmen met jouw contactpersoon bij AFAS. Voor het importeren van verschillende stamgegevens (crediteuren, grootboekrekeningen, kostenplaatsen, kostendragers, projecten etc.) vanuit AFAS naar de Spend Cloud, kunnen wij het op basis van het door jou aangeleverde csv of xml bestand een importdefinitie in de Spend Cloud instellen.

AFAS via Connector

AFAS online
Voor de Connector moeten de volgende zaken geregeld worden aan de kant van AFAS.
  1. Voor het gebruik van de Connector dient er een gebruiker voor de Spend Cloud aangemaakt te worden met de juiste rechten. Van deze gebruiker hebben wij de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig.
  2. Tevens hebben we de naam van de omgeving nodig (meestal is dit O+nummer van de omgeving+AA, waarbij AA staat voor de live omgeving b.v. O46143AA).
  3. Er moet een keer ingelogd worden met de aangemaakte gebruiker.
  4. De connector moet geactiveerd worden in de omgeving (zowel de Update Connector als de Get Connector). We gebruiken voor de financiele boekingen de Update Connector FiEntries en voor de scans KnSubject.
  5. De webservice van AFAS moet geconfigureerd worden zodat deze gebruik maakt van de poort die is opengezet (poort 443).
  6. Via de documentatie van AFAS zou je moeten kunnen vinden hoe bovenstaande ingesteld dient te worden, maar eventueel kan daar natuurlijk ook een consultant voor worden geraadpleegd.
  7. De volgende GetConnectoren dienen ingelezen te worden in de AFAS Profit omgeving: ProActive_Getconnectoren
  8. Tot slot, hebben wij vervolgens de naam van de omgeving, gebruikersnaam, wachtwoord nodig.
AFAS lokaal
Omdat AFAS lokaal bij jullie geïnstalleerd is zal er door ICT een poort open gezet moeten worden voor de Connector. Deze poort hoeft alleen opengezet te worden voor het IP adres van ProActive (95.129.122.4 en 35.204.242.219) voor het communiceren met de Connector. Het gaat om poort 443 (HTTPS).  Wij hebben vervolgens de URL nog nodig waarmee de webservice kunnen bereiken.