Terugdraaien van ontvangstregistratie

Het kan gebeuren dat een medewerker een order als ontvangen (of geannuleerd) heeft geregistreerd, terwijl dat niet de bedoeling was. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer medewerkers de verkeerde order per ongeluk als geleverd registreren (binnenmelden). Het is dan gewenst deze registratie ongedaan te maken.

Voorwaarden terugdraaien ontvangstregistratie

Onder de volgende voorwaarden is het terugdraaien van de ontvangstregistratie van toepassing:

- Er is (nog) geen factuur aan de order gematcht.
- De order heeft niet de status 'Voltooid'.
- De ontvangstregistratie staat ingeschakeld voor de betreffende leverancier.

De ontvangstregistratie terugdraaien

Wanneer aan bovenstaande drie voorwaarden wordt voldaan, kan de registratie van de levering (of annulering) teruggedraaid worden. De gebruiker gaat hiervoor naar de betreffende order in het Archief en klikt op de drie puntjes aan de rechter zijkant van de order. Daar kies je vervolgens voor 'Ontvangst terugdraaien':

Wanneer de gebruiker hier niet de juiste rechten voor heeft, kan de applicatiebeheerder dit, indien gewenst, uitvoeren.

Ontvangstregistratie terugdraaien terwijl een factuur is gematcht

Wanneer je de registratie van ontvangst wilt terugdraaien terwijl er al een factuur aan de betreffende order is gematcht, kan je er (vaak alleen als applicatiebeheerder) voor kiezen de factuur (tijdelijk) te ontkoppelen van de order.
Let op! Mogelijk heeft de factuur het procuratieschema overgeslagen, omdat deze is goedgekeurd op basis van de g eleverde order. Als de ontvangst van de order foutief is geregistreerd, kan het dus zijn dat er een factuur is goedgekeurd op basis van goederen die nog niet zijn geleverd.

Om dit te doen, zoek je de gematchte factuur op in het Archief van de module Factuurverwerking en open je deze door op het loepje te klikken. Klik hier op 'Match verwijderen':

De registratie van levering (of annulering) kan vervolgens worden teruggedraaid in de order. Daarna is het mogelijk de factuur weer te matchen aan de order. Dit doe je op dezelfde manier als hierboven beschreven (de factuur opzoeken in het Archief), maar dan te klikken op 'Orders matchen' binnen de factuur.