Waarom wordt mijn Spend Cloud Card geweigerd in de winkel?

Er is een kleine kans dat de Spend Cloud Card wordt geweigerd door de betaalterminal in de winkel. De melding die meestal wordt gegeven, is vaak (of komt in de buurt van):

'Pas niet toegestaan'
'Pas geweigerd'

Wanneer er daarop volgend géén melding onderin het pasboek wordt weergegeven, lees dan verder in dit artikel over wat de gebruiker kan doen om alsnog te betalen én wat de reden van de oorspronkelijke weigering is.

Je kunt helpen dit probleem te onderzoeken. Vul dit formulier in om aan te geven waar jouw betaling werd geweigerd en we gaan hier actief mee aan de slag. Let op: doe dit alleen als er géén foutmelding onderin het pasboek werd weergegeven.

Alsnog betalen met de Spend Cloud Card

Belangrijk om te noemen is dat de gebruiker in vrijwel alle gevallen alsnog met de Spend Cloud Card kan betalen. Er zijn drie mogelijke manieren, welke we hier weergeven in video's.

1) Contactloos betalen, eerste manier

2) Contactloos betalen, tweede manier

3) Betalen met een pincode

De reden van weigering

De meeste bankpassen in Nederland zijn Maestro-passen. Echter wordt Maestro langzaam uitgefaseerd en worden alle passen vervangen door debit-Mastercards. De Spend Cloud Card is een Maestro- en Mastercard-pas in één. Wanneer de pas wordt aangeboden aan de terminal, kiest de terminal meestal automatisch voor de Mastercard-functionaliteit. Echter, sommige terminals hebben nog niet de juiste software om Mastercard te accepteren. De transactie wordt geweigerd.

Bovenstaand betekent dat als de pas wordt geweigerd, de winkelier nog niet klaar is voor de overstap naar Debit Mastercard. Omdat de meeste consumenten nog gebruik maken van Maestro, voelt de winkelier geen druk om dit binnen afzienbare tijd op te lossen. Daarnaast zijn winkeliers zich er simpelweg nog niet zo bewust van.

Verifone, de leverancier achter veel betaalterminals in Nederland, heeft een aantal geleden een software-update doorgevoerd om het aantal foutmeldingen te verhelpen. De aanmeldingen van pin-terminals waar de Spend Cloud Card geweigerd wordt is van maart op april (dus na de update) afgenomen met 92,9%.

Sommige pin-terminals zijn helaas dusdanig verouderd, dat het probleem niet meer opgelost kan worden. Alhoewel deze pin-terminals op termijn vervangen zullen worden, kunnen de Spend Cloud Card-gebruikers hier alleen betalen middels bovengenoemde manieren, als getoond in de video's. Het is niet benodigd om de winkels of betreffende terminals aan onze support-afdeling te door te geven. Helaas hebben wij geen invloed op de oplossing van het issue bij deze specifieke verkooppunten.