Assortiment-artikelen toevoegen en updaten

In het menu-onderdeel Applicatiebeheer / Inkoop / Assortiment kun je assortimenten van leveranciers beheren.

Handmatig een artikel toevoegen

Door op de knop ‘Toevoegen’ te klikken bovenaan het overzicht, kun je een nieuw item toevoegen aan het assortiment. Geef als eerst de leverancier op waarbij het item kan worden besteld. Door een categorie op te geven, is het item voor bestellers makkelijker te vinden. Categorieën kun je toevoegen bij het menu-onderdeel Categorieën. Vul de rest van de verplichte velden, te herkennen aan het sterretje, en klik bovenaan op ‘Opslaan’.

Artikelen beheren via een import

Naast het handmatig toevoegen van items kun je ook een bestand importeren. Op deze manier kun je meerdere items in één keer toevoegen of bestaande artikelen wijzigen of op passief zetten. Dit doe je door bovenaan het assortimentsoverzicht op de knop ‘Importeer assortiment’ te klikken. Selecteer vervolgens de gewenste importdefinitie. Eventueel is er per leverancier een andere importdefinitie ingesteld. Zo kun je per leverancier een bestand importeren met alle items die je beschikbaar wilt stellen in het assortiment. Wordt de leverancier genoemd in het bestand dat je uploadt? Dan hoef je bij het importeren geen leverancier te selecteren. Wordt er geen leverancier in het bestand genoemd, kies dan bij het importeren voor welke leverancier je de artikelen wilt inlezen. Bij ‘Bestand’ kun je het bestand dat je wilt importeren uploaden. Dit kan een CSV- of Excel-bestand zijn. Door op ‘Veldindeling tonen’ te klikken, kun je zien hoe het bestand moet worden opgebouwd. Eventueel kun je de importdefinitie wijzigen als je een andere bestandsopbouw wilt hanteren.

Indien je alleen een deel van je bestand wilt inlezen, kies je voor 'Importeren vanaf'. Dit is handig als je een bestand inleest met meerdere categorieën, bijvoorbeeld 'Voeding' en 'Vrije tijd'. Kies hier welke categorie je importeren/updaten. De andere producten in het bestand worden door de software 'genegeerd'.

Afbeeldingen toevoegen via een import

Indien je een afbeelding wilt toevoegen aan een artikel, dan is dat mogelijk door een URL naar de afbeelding te noemen in het bestand. Zoek daarvoor eerst de afbeelding op in bijvoorbeeld de webshop van de leverancier en klik met je rechter muisknop op de afbeelding:

Kies voor 'Copy image address' en plak de URL vervolgens in je importbestand. De foto van het artikel zal voor de besteller te zien zijn bij de keuze voor het product.