Een kastelling doen

Sommige organisaties werken naast pinpassen ook met contant geld. Als jij namens de organisatie waar jij voor werkt contant geld uitgeeft, heb je naar alle waarschijnlijkheid in de Spend Cloud toegang tot een kasboek en/of tot een gecombineerd pasboek. Een kasboek is een boek waar je alleen contant geld in registreert. In een gecombineerd pasboek zie je twee kolommen: eentje voor de registratie van het pasgeld (dat je uitgeeft met een pinpas van bunq of een Spend Cloud Card) en een kolom voor het verantwoorden van het contante geld dat je ontvangt en uitgeeft.

Een kastelling bij het afsluiten van een periode

Als je met contant geld werkt is het mogelijk dat er bij de afsluiting van de periode verplicht een kastelling moet worden uitgevoerd. Hiermee tel je simpelweg het contante geld dat je in je bezit hebt. Onze software houdt ook zelf het totale kasgeld bij dat je in je bezit hebt. De kastelling is een extra controle hierop.

Bovenaan de pagina zie je de gegevens van het boek en onderaan de pagina wordt automatisch het kassaldo aangegeven. Om een kastelling te doen, vul je bij iedere eenheid in hoeveel er in de kas aanwezig is. Het kan zijn dat je er aan het eind van je telling achter komt dat het totaal van jouw contante telling verschilt met het saldo in het kasboek. Je ziet dan bij ‘Verschil’ hoeveel het kasverschil is. Bij het opslaan van de kastelling ben je dan ook automatisch verplicht om dit kasverschil te boeken.  Zie voor meer informatie over het boeken van een kasverschil dit artikel.

Een tussentijdse kastelling doen

Afhankelijk van jouw instellingen staat bovenaan het boekingsoverzicht de knop ‘Kastelling’. Door hierop te klikken, kom je in een formulier waarin je je telling invoert. Dit formulier ziet er hetzelfde uit als de kastelling zoals hierboven beschreven, met als verschil dat deze niet kan worden opgeslagen.

Let op! Het formulier is een hulpmiddel voor het berekenen van jouw kasverschil en wordt niet (automatisch) opgeslagen. Om het overzicht op te slaan, kun je een PDF genereren en deze op jouw computer opslaan. Dit doe je door bovenaan de pagina op de knop ‘PDF genereren’ te klikken.