Aanvraag nieuwe OCI koppeling

In jouw inkoopproces in de Spend Cloud kan je gebruik maken van OCI-koppelingen. Daarmee maak je vanuit de Spend Cloud een uitstap naar de webshop van een leverancier om jouw orderaanvraag samen te stellen. Deze orderaanvraag wordt vervolgens beschikbaar gemaakt in de winkelwagen van jouw Spend Cloud-omgeving voor verdere aanvullingen en kan worden aangeboden in de organisatie voor een beoordeling.

Om dit proces mogelijk te maken, dient de koppeling tussen jouw Spend Cloud-omgeving en de desbetreffende leverancier op de correcte wijze gemaakt te worden. Afstemming met de leverancier is hierin noodzakelijk om een juiste werking te kunnen waarborgen.
Hieronder vind je vier scenario's waarbij de koppeling tussen Spend Cloud en leverancier wordt gemaakt, daarbij is aangegeven wat de verwachtingen van alle betrokkenen zijn in dit proces:
  1. Je zit in een implementatietraject en wilt een OCI-koppeling met een bestaande leverancier.
  2. Je zit in een implementatietraject en wilt een OCI-koppeling met een nieuwe leverancier.
  3. Je bent live en vraagt in de Spend Cloud een bestaande koppeling aan.
  4. Je bent live en vraagt via de Supportafdeling een koppeling aan met een nieuwe leverancier.

1. Je zit in een implementatietraject en wilt een OCI-koppeling met een bestaande leverancier

Aan het begin van de implementatie heb je samen met de consultant geïnventariseerd met welke leveranciers je een OCI-koppeling zou willen. Om dit voor elkaar te krijgen, levert de consultant best-practices en tips aan, zodat jij zelf contact kan opnemen met de leverancier. Het proces volgt in dit geval de volgende stappen:

Actie
Omschrijving
Verantwoordelijk
1

Aandachtspunten vóór OCI aanvraag

Bekende aandachtspunten (zoals mogelijkheid van grootboek-vertaaltabel, accounts per afleveradres, facturen ontvangen in XML formaat) aan de klant meegeven en best practices delen per gewenste koppeling. In geval van een volledig nieuwe leverancier voor de klant ook de bij Visma |ProActive bekende contactgegevens van OCI leverancier delen met de klant.

Visma | ProActive Consultant
2

Inhoudelijk gesprek over de webshop

Inhoudelijk gesprek met de accountmanager van de OCI leverancier over de (on)mogelijkheden en functionaliteiten van de webshop koppeling. Te denken valt aan aantal accounts, afbakening van assortiment, kortingen, orderbevestigingen, grootboek-vertaaltabel, extra kosten, adresgegevens facturering, voorkeur voor XML facturatie).

Klant (eventueel met ondersteuning Visma | ProActive Consultant)
3

Inloggegevens per mail aanvragen bij contactpersoon OCI leverancier

Aanvragen van inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel klantnummer of locatiecodes bij de contactpersoon van de OCI leverancier met consultant in CC. Verder is het voor een webshop koppeling relevant om af te stemmen hoe en waar de order bij de leverancier geplaatst moet worden (via e-mail met een PDF bestand, via HTTPS een XML bestand óf via SFTP een XML bestand). Zie onderaan dit artikel een voorbeeld email.
Klant
4

Aanleveren inloggegevens per mail

Aanleveren inloggegevens OCI (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel locatiecodes per afleveradres en klantnummers.

OCI Leverancier
5

Activeren OCI koppeling en technisch testen van de OCI koppeling

OCI koppeling activeren en configureren. Technisch testen van de koppeling door middel van een eerste ‘roundtrip’ met inloggegevens klant

Visma | ProActive Consultant
6

OCI leverancier aanmaken in de Spend Cloud

OCI leverancier aanmaken met de juiste instellingen en koppelen aan leverancier groep/categorie/rollen, rechten etc. Meer informatie is te vinden door op de link te klikken onder het kopje ‘koppel de leverancier aan een OCI koppeling’
Visma | ProActive Consultant (uitleg hierover voor de klant tijdens onboarding training)
7

Eerste order plaatsen in afstemming met OCI leverancier

Plaatsen eerste bestelling in afstemming contactpersoon OCI leverancier. De eerste order kan direct geplaatst worden of worden afgevangen. Doel is om niet alleen de webshop succesvol te benaderen, maar om samen met de OCI leverancier te controleren of de bestelling bij hen goed is binnengekomen en geplaatst.

Klant
8

Verhelpen foutmelding bij plaatsen van de order

In geval van foutmelding

• Er ontstaat een foutmelding wanneer een order niet geplaatst is bij een leverancier in de Spend Cloud

• De order heeft volgens de Spend Cloud de status ‘te ontvangen’, Klant heeft dit nagevraagd bij de leverancier, maar de leverancier geeft aan dat dit niet zo is.

Visma | ProActive Consultant

2. Je zit in een implementatieproces en wil een OCI-koppeling met een nieuwe leverancier

Tijdens de implementatie van inkoopsoftware van de Spend Cloud, kom je erachter dat je graag gebruik zou willen maken van een OCI-koppeling met een nieuwe leverancier. Deze leverancier is nog niet beschikbaar in de Spend Cloud. Voorwaarde voor de koppeling is dat de leverancier bereid is om na ontvangst van de documentatie de koppeling te ontwikkelen. Het proces volgt in dit geval de volgende stappen:
ActieOmschrijvingVerantwoordelijk
1

Behoefte nieuwe OCI leverancier

Behoefte bij consultant kenbaar maken van de nieuwe OCI koppeling

Klant
2

Staffel OCI koppelingen nagaan

De eerste 5 koppelingen zijn kosteloos. Mocht de klant al meer dan 5 OCI koppelingen hebben wordt er meerprijs doorberekend. Voor vragen hierover verwijzen we de klant naar de overeenkomst of accountmanager.

Visma | ProActive Consultant
3

Documentatievereisten OCI koppeling versturen

Documentatie met Spend Cloud vereiste van de OCI koppeling mailen naar de contactpersoon van de nieuwe OCI leverancier. De documentatie: https://oci-docs.spend.cloud/

Klant
4

OCI koppeling moet door OCI leverancier ontwikkeld worden of beschikbaar gemaakt worden voor Visma | ProActive.

LET OP: Het is afhankelijk van de leverancier hoeveel tijd dit kost. Afhankelijk van de tijdsduur kan het wellicht een betere optie zijn om voor een alternatieve bestelmogelijkheid te kiezen. Ook is het per leverancier afhankelijk of zij kosten voor de koppeling in rekening brengen.

OCI Leverancier
5

URL en inloggegevens aanleveren

Per mail URL en inloggegevens aanleveren bij ProActive consultant. Verder is het voor een webshop koppeling relevant om af te stemmen hoe en waar de order bij de leverancier geplaatst moet worden (via e-mail met een PDF bestand, via HTTPS een XML bestand óf via SFTP een XML bestand).

Klant
6

OCI leverancier aanmaken in de Spend Cloud

OCI leverancier aanmaken met de juiste instellingen en koppelen aan leverancier groep/categorie/rollen, rechten etc. Meer informatie is te vinden door op de link te klikken onder het kopje ‘koppel de leverancier aan een OCI koppeling’
Visma | ProActive Consultant (uitleg hierover voor de klant tijdens onboarding training)
7

Eerste order plaatsen in afstemming met OCI leverancier

Plaatsen eerste bestelling in afstemming contactpersoon OCI leverancier. De eerste order kan direct geplaatst worden of worden afgevangen. Doel is om niet alleen de webshop succesvol te benaderen, maar om samen met de OCI leverancier te controleren of de bestelling bij hen goed is binnengekomen en geplaatst.

Klant
8

Verhelpen foutmelding bij plaatsen van de order

In geval van foutmelding

• Er ontstaat een foutmelding wanneer een order niet geplaatst is bij een leverancier in de Spend Cloud

• De order heeft volgens de Spend Cloud de status ‘te ontvangen’, Klant heeft dit nagevraagd bij de leverancier, maar de leverancier geeft aan dat dit niet zo is.

Visma | ProActive Consultant

3. Je bent live en vraagt in de Spend Cloud een bestaande koppeling aan

Tijdens het gebruik van de Spend Cloud is de wens ontstaan om een nieuwe leverancier te koppelen aan de Spend Cloud. Deze leverancier is al beschikbaar binnen de Spend Cloud. De klant stemt eerst zaken af met de leverancier voordat er een aanvraag wordt gedaan binnen Spend CloudHet proces volgt in dit geval de volgende stappen:
ActieOmschrijvingVerantwoordelijk
1

Check of koppeling bestaan in Spend Cloud -

De klant checkt via Applicatiebeheer > Inkoop > Beschikbare webshops of de leverancier al een bestaande OCI koppeling heeft met Spend Cloud.

Indien dit niet het geval is, zie scenario 4.

Klant
2

Inhoudelijk gesprek over de webshop

Inhoudelijk gesprek met de accountmanager van de OCI leverancier over de (on)mogelijkheden en functionaliteiten van de webshop koppeling. Bekende aandachtspunten (zoals mogelijkheid van grootboek-vertaaltabel, accounts per afleveradres, facturen ontvangen in XML formaat) zijn aan de klant meegeven tijdens het implementatietraject.

Klant
3

Inloggegevens per mail aanvragen bij contactpersoon OCI leverancier

Aanvragen van inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel klantnummer of locatiecodes bij de contactpersoon van de OCI leverancier. Verder is het voor een nieuwe koppeling relevant om af te stemmen hoe en waar de order bij de leverancier geplaatst moet worden (via e-mail met een PDF bestand, via HTTPS een XML bestand óf via SFTP een XML bestand).

Klant
4

Aanleveren inloggegevens

Aanleveren inloggegevens OCI (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel locatiecodes per afleveradres en klantnummers in het menuondredeel 'beschikbare webshops'

Klant
5

Activeren OCI koppeling

Op basis van de aanvraag in stap 1 wordt de OCI koppeling geactiveerd in de omgeving door de support consultant van ProActive. Zodra dit gereed is ontvangt de klant bericht. Deze OCI koppeling kan nu gekozen worden bij “Externe koppelingen”.

Visma | ProActive Support
6

OCI leverancier aanmaken in Spend Cloud

OCI leverancier aanmaken met de juiste instellingen en koppelen aan leverancier groep/categorie/rollen, rechten, externe koppeling etc. Meer informatie is te vinden door op de link te klikken onder het kopje ‘koppel de leverancier aan een OCI koppeling’

Klant
7

Eerste order plaatsen in afstemming met OCI leverancier

Plaatsen eerste bestelling in afstemming contactpersoon OCI leverancier. De eerste order kan direct geplaatst worden of worden afgevangen. Doel is om niet alleen de webshop succesvol te benaderen, maar om samen met de OCI leverancier te controleren of de bestelling bij hen goed is binnengekomen en geplaatst.

Klant
8

Verhelpen foutmelding bij plaatsen van de order

In geval van foutmelding

• Er ontstaat een foutmelding wanneer een order niet geplaatst is bij een leverancier in de Spend Cloud

• De order heeft volgens de Spend Cloud de status ‘te ontvangen’, Klant heeft dit nagevraagd bij de leverancier, maar de leverancier geeft aan dat dit niet zo is. Meer informatie daarover is te vinden in het artikel 'Een foutmelding bij het plaatsen van OCI'.

Visma | ProActive Support

4. Je bent live en vraagt via support een OCI-koppeling aan met een nieuwe leverancier

Tijdens het gebruik van de Spend Cloud is de wens ontstaan om een nieuwe OCI leverancier te koppelen aan de Spend Cloud. Deze leverancier is niet beschikbaar binnen de Spend Cloud. De klant stemt eerst zaken af met de leverancier voordat er een aanvraag wordt gedaan via support. Het proces volgt in dit geval de volgende stappen:

ActieOmschrijvingVerantwoordelijk
1

Om ervoor te zorgen dat de leverancier op de hoogte is van de manier waarop Visma | ProActive verwacht dat een OCI-koppeling wordt opgesteld, wordt er een link naar een document verstuurd waarin bovenstaand staat uitgelegd. De documentatie: https://oci-docs.spend.cloud/

Klant
2

Inhoudelijk gesprek over de webshop

Inhoudelijk gesprek met de accountmanager van de OCI leverancier over de (on)mogelijkheden en functionaliteiten van de webshop koppeling. Bekende aandachtspunten (zoals mogelijkheid van grootboek-vertaaltabel, accounts per afleveradres, facturen ontvangen in XML formaat) zijn aan de klant meegeven tijdens het implementatietraject.

Klant & Leverancier
3

Inloggegevens per mail aanvragen bij contactpersoon OCI leverancier

Aanvragen van inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel klantnummer of locatiecodes bij de contactpersoon van de OCI leverancier. Zie onder deze tabel een voorbeeld email. Verder is het voor een webshop koppeling relevant om af te stemmen waar de order bij de leverancier geplaatst moet worden (via e-mail met een PDF bestand, via HTTPS een XML bestand óf via SFTP een XML bestand).

Klant
4

Aanleveren inloggegevens per mail

Aanleveren inloggegevens OCI (gebruikersnaam en wachtwoord) en eventueel locatiecodes per afleveradres en klantnummers.

OCI Leverancier
5

Aanvragen OCI koppeling voor jouw Spend Cloud omgeving

De aanvraag van de OCI koppeling wordt door de klant kenbaar gemaakt bij Visma | ProActive. In een mail naar support@proactive.nl wordt gevraagd om de OCI-koppeling op te zetten met de leverancier. In de mail worden de credentials voor de webshop meegegeven, de login-url (zoals deze is opgegeven door de leverancier) en de andere aanvullende informatie die verzameld is in stap 3 en 4.

Klant
6

Activeren OCI koppeling

Op basis van de verkregen informatie in stap 5 wordt de OCI koppeling geactiveerd voor desbetreffende Spend Cloud omgeving. Deze OCI koppeling kan nu gekozen worden bij “Externe Koppeling”. Zodra dit mogelijk is wordt dit gecommuniceerd aan de klant.

Visma | ProActive Support
7

OCI leverancier aanmaken in Spend Cloud

OCI leverancier aanmaken met de juiste instellingen en koppelen aan leverancier groep/categorie/rollen, rechten, externe koppeling etc. Meer informatie is te vinden door op de link te klikken onder het kopje ‘koppel de leverancier aan een OCI koppeling’

Klant
8

Eerste (test)order plaatsen in afstemming met OCI leverancier

Plaatsen eerste bestelling in afstemming contactpersoon OCI leverancier. De eerste order kan direct geplaatst worden of worden afgevangen. Doel is om niet alleen de webshop succesvol te benaderen, maar om samen met de OCI leverancier te controleren of de bestelling bij hen goed is binnengekomen en geplaatst.

Klant & Leverancier
9

Verhelpen foutmelding bij plaatsen van de order

In geval van foutmelding

• Er ontstaat een foutmelding wanneer een order niet geplaatst is bij een leverancier in de Spend Cloud

• De order heeft volgens de Spend Cloud de status ‘te ontvangen’, Klant heeft dit nagevraagd bij de leverancier, maar de leverancier geeft aan dat dit niet zo is. Meer informatie daarover is te vinden in het artikel 'Een foutmelding bij het plaatsen van OCI'.

Visma | ProActive Support

Voorbeeld e mail aanvraag OCI inloggegevens

Beste (naam contactpersoon),

Graag willen wij [naam klant en eventueel debiteurnummer(s) of KvK-nummer(s)] gebruik maken van jullie OCI-koppeling met de Spend Cloud.

Zouden jullie mij de inloggegevens (gebruikersnaam én wachtwoord) willen communiceren van een OCI account en de benodigde URL om in te loggen op de webshop?

Verder vernemen wij graag hoe de bestelling bij jullie geplaatst moet worden. Is dit via:
(1) e-mail met een PDF bestand? Dan graag het e-mailadres aanleveren
(2) HTTPS met een cXML bestand? Dan graag een URL voor het plaatsen van de order aanleveren en (indien van toepassing) een gebruikersnaam en wachtwoord.
      Let op: deze URL is anders dan de URL om in te loggen met het OCI account.
(3) SFTP een cXML bestand, zo ja dan graag een URL van het SFTP accunt voor het plaatsen van de order aanleveren en (indien van toepassing) een gebruikersnaam en wachtwoord.

Optioneel: Mochten er OCI accounts per afleveradres van toepassing zijn dan kun je in de bijlage [zelf een Excel toevoegen met de Inkoop afleveradressen uit de Spend Cloud] een overzicht vinden van alle gewenste afleveradressen waarvoor deze OCI accounts aangeleverd kunnen worden. Indien het relevant is dat er een debiteurnummer, klantnummer of locatie code meegegeven moet worden bij het plaatsen van de XML order dan ontvangen wij deze gegevens graag. In het bijlage kunnen deze gegevens dan per afleveradres aangeleverd worden als extra kolommen.

Met vriendelijke groet,

[naam klant]