Koppeling Exact

We koppelen met Exact Globe, Exact Financials en Exact Online. Voor onderstaande koppelingen kan zowel handmatig informatie uitgewisseld worden als via de webservice. Hieronder volgt meer informatie over het opzetten van een webservicekoppeling.

Exact Globe

Systeem- en inrichtingseisen

1. Er moet een gebruiker aangemaakt worden in Exact.
  2. Jouw Exact omgeving draait intern, de omgeving moet daarom beschikbaar zijn om van buitenaf benaderd te worden. Deze kan bereikbaar gemaakt worden door poort 443 (HTTPS) open te zetten voor de IP-adressen 35.204.242.219 en 35.204.5.13.
    1. Daarnaast dient ook het IP-adres 85.146.224.198 open te worden gezet, zodat wij met de koppeling kunnen testen en voor toekomstige supportverlening.
  3. Je moet (onder voorbehoud) minimaal beschikken over Exact Globe 4.06. Mocht de klant gebruik maken van e-Synergy dan moet Exact Globe e-Synergy Enterprise aanwezig zijn (e-Synergy alleen werkt niet). Je dient zelf te informeren bij Exact of de versie waar je mee werkt voldoet.
  4. SSL heeft de voorkeur maar is niet verplicht.
Indien je gebruik wilt maken van de webservice kun je samen met onze partner en leverancier van de Exact Globe webservice, Present Connection, de installatie zoals vermeld in bijgevoegde handleiding voltooien.

Stappenplan installatie

Om te beginnen een kort overzicht van de stappen die genomen dienen te worden en wie daarvoor verantwoordelijk wordt geacht.

ActieOmschrijvingVerantwoordelijk
1Aanleveren van de installatiebestanden en installatie handleiding.Consultant Visma | ProActive
2Installatiemoment afstemmen met Visma | ProActive en Present ConnectionKlant
3Server installatie en IIS configuratieICT afdeling of ICT partner van de klant
4Installeren webservice Exact GlobeICT afdeling of ICT partner / Exact partner van de klant in samenwerking met Present Connection
5Testen webserviceICT afdeling of ICT partner van de klant
6Testen webservice en configureren van de webservice in de Spend CloudConsultant Visma | ProActive

Hieronder volgt per stap een korte omschrijving met wat aandachtspunten.

1. Aanleveren van de installatiebestanden en installatie handleiding

De handleiding is te vinden als bijlage bij dit artikel. De installatiebestanden zullen door de consultant van Visma | ProActive via WeTransfer verzonden worden. Deze handleiding en installatiebestanden zijn gemaakt door Exact dealer Present Connection. Present Connection is de partner van Visma | ProActive in het realiseren van de webservicekoppeling aan de Exact Globe kant. Zij kunnen ondersteunen bij de installatie van de webservice aan de Exact Globe kant.

2. Installatiemoment afstemmen met Visma | ProActive en Present Connection

Het is prettig om het moment dat je de webservice wil gaan installeren van te voren af te stemmen met zowel Visma | ProActive als Present Connection. Op die manier kunnen de stappen 3 tot en met 6 sneller afgewikkeld worden. Voor het afstemmen van het moment kun je het beste een e-mail in het Engels naar jouw Visma | ProActive Consultant en support@presentconnection.eu sturen. De support afdeling van Present Connection is Engelstalig. Het spreekt voor zich dat er ten tijde van het installatiemoment iemand is die de installatie aan de Exact kant kan inregelen. Het is prettig als deze persoon of partij de documentatie van te voren bestudeerd heeft.

3. Server installatie en IIS configuratie

In de handleiding zijn enkele stappen beschreven die van belang zijn in deze configuratie. Voor de overige configuratie dien je zelf zorg te dragen aangezien zowel Visma | ProActive als Present Connection niet genoeg kennis hebben van uw ICT infrastructuur om daar verantwoordelijkheid voor te willen nemen.
Voor de connectiviteit met de Spend Cloud zijn de volgende zaken van belang:
- De webservice dient van buitenaf benaderbaar te zijn voor Visma | ProActive. Dit geldt voor de IP-adressen: de IP-adressen 35.204.242.219 en 35.204.5.13.
      -Daarnaast dient ook het IP-adres 85.146.224.198 open te worden gezet, zodat wij met de koppeling kunnen testen en voor toekomstige supportverlening.
- Hiervoor moet een poort opengezet worden in de firewall.
- SSL wordt sterk geadviseerd

4. Installeren webservice Exact Globe

In de handleiding is terug te vinden hoe de installatie van de webservice aan de Exact Globe kant kan worden gerealiseerd. Hierbij kan Present Connection ondersteunen. Indien je een vraag heeft of hulp wil, kun je het beste een e-mail in het Engels sturen naar support@presentconnection.eu. Zij zullen mogelijk vragen om een teamviewer sessie op te zetten zodat zij je adequaat kunnen helpen bij de installatie.

5. Testen webservice en configureren van de webservice in Spend Cloud

Zodra de koppeling aan de kant van Exact Globe is geïnstalleerd en geconfigureerd dient basaal getest te worden of het correct werkt. Dit kan met behulp van een URL soortgelijk aan het volgende: https://webservice.<klantdomeinnaam>/financialservice.svc?wsdl

Wanneer de url via de browser benaderd wordt, zouden we een resultaat verwachten zoals hieronder (bij voorkeur SSL/https).

Jullie zouden dit zelf kunnen testen door een extern IP adres tijdelijk toe te voegen (bijvoorbeeld die van een mobiele telefoon die geen internetverbinding heeft via Wi-Fi) en vanaf dat IP adres de url in een browser te openen, zodat jullie kunnen controleren of het werkt.

Wanneer je een XML resultaat te zien krijgt dan is het vervolgens van essentieel belang om te valideren of de interne doorverwijzing helemaal onderin het XML resultaat gelijk is aan de url in de browserbalk (zie vorige schermafbeelding). Zo niet dan zal de inrichting aangepast moeten worden zodat dit wel het geval is.

6. Testen webservice en configureren van de webservice in de Spend Cloud

Zodra de koppeling aan de kant van Exact Globe correct werkt, vernemen wij dat graag. De Visma | ProActive consultant ontvang dan graag de volgende gegevens:
- De URL om de WSDL in te laden. Iets als: https://webservice.<klantdomeinnaam>/financialservice.svc?wsdl
- Servernaam van de databaseserver van Exact
- Een administratienummer van een administratie in Exact Globe
De koppeling zal getest worden vanuit Spend Cloud en jullie worden geïnformeerd over het resultaat. Wanneer het werkt zal de Spend Cloud verder geconfigureerd worden waarna jullie zelf inhoudelijke tests kunnen doen met de koppeling.

Exact Financials

Systeem- en inrichtingseisen

1. Er moet een gebruiker aangemaakt worden in Exact.
  2. Jouw Exact-omgeving draait intern, de omgeving moet daarom beschikbaar zijn om van buitenaf benaderd te worden. Deze kan bereikbaar gemaakt worden door poort 443 (HTTPS) open te zetten voor de IP-adressen 35.204.242.219 en 35.204.5.13.
    1. Daarnaast dient ook het IP-adres 85.146.224.198 open te worden gezet, zodat wij met de koppeling kunnen testen en voor toekomstige supportverlening.
  3. Je moet (onder voorbehoud) minimaal beschikken over Exact Financials 7.10. Je dient zelf te informeren bij Exact of de versie waar je mee werkt voldoet.
  4. SSL verbinding is vereist.
Partners van Exact die de webservice inrichten kunnen gebruik maken van het document: "24.762.489 – How to setup Web Service Adapter in the Progress Environment for Exact Financials Enterprise". Deze documentatie is in veel gevallen bekend. De volgende handleiding kan tevens van belang zijn voor partners: "Financials document 24762489"

Na het installeren van de webservice ontvangen wij graag de volgende informatie van jou:
  1. Welke WSM bestanden er zijn geactiveerd.
  2. De login gegevens van de aangemaakte gebruiker.
  3. De URL om de webservice te benaderen.

WSM bestanden

Per module moeten de volgende WSM bestanden geactiveerd worden.

Factuurverwerking

1. login.wsm
  2. finance\atrsh-purchase.wsm
  3. finance\atrss-purchase.wsm
  4. system\stexob.wsm
  5. finance\credit.wsm
  6. finance\crdout.wsm
  7. finance\ccent.wsm
  8. finance\cunit.wsm
  9. finance\ledger.wsm
  10. finance\mdim1.wsm
  11. finance\mdim2.wsm
  12. finance\mdim3.wsm
  13. finance\mdim4.wsm
  14. finance\mdim5.wsm
  15. finance\paycon.wsm
  16. finance\vattrs.wsm
  17. finance\crdtrs.wsm
  18. project\prmst.wsm
  19. project\prccat.wsm
  20. assets\fas_ast.wsm
  21. assets\fas_mast.wsm
  22. atrsh-general.wsm
  23. atrss-general.wsm
  24. z_linkh.wsm

Kas & Pas

1. ATRSH-CASH.wsm
  2. ATRSS-CASH.wsm
  3. ATRSH-BANK.wsm
  4. ATRSS-BANK.wsm
  5. ATRSH-GENERAL.wsm
  6. ATRSS-GENERAL.wsm
  7. ATRSH-VAT.wsm
  8. ATRSS-VAT.wsm
  9. LSEIH.wsm (voor cliëntfacturatie)

Verplichtingen

1. comel.wsm
  2. comsl.wsm (- instellen voor verplichtingenimport)
  3. comhl.wsm

Scans

Scans kunnen eventueel rechtstreeks vanaf onze server worden opgevraagd, maar in dat geval dient er een dynamische link te worden gegenereerd met onder andere een authenticatiehash die vervolgens enkele seconden geldig is. Dit is een stuk beveiliging dat we hebben ingebouwd omdat onze applicatie een webapplicatie is. Wanneer we deze beveiliging niet zouden hebben, zou eenieder met een internetverbinding die de URL-opbouw kent alle facturen uit het archief kunnen opvragen.

In het verleden is beoordeeld dat de link inclusief het stukje beveiliging genereren binnen Exact Financials niet haalbaar / lastig zou zijn. We hebben daarom besloten om de scans vanuit de Spend Cloud te synchroniseren naar het lokale netwerk en vervolgens in Exact een link naar het lokale pad op te nemen. Eén en ander zou betekenen dat de scans gesynchroniseerd worden naar een lokaal pad. De scans zullen eerder op het lokale pad aanwezig zijn (indien iedere dag gesynchroniseerd) dan goedgekeurd en geïmporteerd in Exact. Vervolgens zou in Exact een link kunnen worden gegenereerd bij de factuur:
  1. “lokalepad”\”boekstuknummer”.pdf
  2. “lokalepad” ; hier kun je zelf het pad desbetreffende pad aangeven.
  3. “boekstuknummer”.pdf ; de Spend Cloud maakt van elke factuur één PDF bestand met als naam het boekstuknummer. Dat boekstuknummer wordt ook meegegeven in de koppeling naar Exact.

Exact Online

Een koppeling tussen Exact Online en de Spend Cloud kan alleen op basis van een webservice koppeling.

Systeem- en inrichtingseisen

1. Er moet een gebruiker aangemaakt worden in Exact Online met de juiste rechten.
  2. Daarnaast hebben wij de volgende gegevens van je nodig:
    1. Gebruikersnaam
    2. Wachtwoord
    3. Standaard division
* De gebruiker die is aangemaakt heeft minimaal de volgende rechten nodig:

* De standaard division code kan gevonden worden in de Exact Online omgeving, door met de muis over de relevante administratie te navigeren.