Transacties coderen

Alle transacties die je met jouw bunq-pas of Spend Cloud Card doet, worden direct weergegeven in Spend Cloud. Je kunt deze transacties terugvinden in het pasboek waaraan jouw pas is gekoppeld. Het pasboek zie je op de computer in het menu Kas & Pas / Boekingen of in de Spend Cloud App. In dit artikel leggen we uit hoe je de transacties kunt verantwoorden.

Boekingen-overzicht

In het geselecteerde pasboek zie je een overzicht van alle transacties die vanuit dit boek zijn gedaan. Dit zijn altijd pastranscaties en soms (als dit in ingeschakeld) ook contante uitgaven of inkomsten. De Spend Cloud filtert alle transacties en zorgt dat alleen de transacties die je kunt verantwoorden worden weergegeven in het boekingsoverzicht.

In het boekingsoverzicht wordt er onderscheid gemaakt tussen verantwoorde en nog te verantwoorden transacties. Tijdens het verantwoorden voorzie je de transactie van aanvullende financiële gegevens. Dit wordt ook wel coderen genoemd. Nog niet gecodeerde transacties zijn te herkennen aan de dik gedrukte letters en een blauw bolletje. De transacties die al zijn gecodeerd worden in normale letters weergegeven.

In dit voorbeeld zie je een volledig ongecodeerde boeking, te herkennen aan het blauwe bolletje en de dikgedrukte letters.

Transacties coderen

Je kunt een transactie coderen door op de desbetreffende regel te klikken en te kiezen voor ‘bewerken’ of door op het potlood-icoon aan de rechterkant van de regel te klikken. Op de pagina die dan wordt geopend, kun je alle gegevens verder aanvullen. Afhankelijk van de instellingen van jouw Spend Cloud, wordt de omschrijving van de transactie overgenomen bij het veld ‘Omschrijving’. Deze kun je uiteraard zelf nog aanpassen.

Je kunt een boeking verdelen over meerdere regels door in het veld achter ‘Regels’ aan te geven in hoeveel regels de boeking gesplitst moet worden. Als je hier meer dan 1 hebt ingevuld, kun je bovenaan het scherm klikken op ‘Doorgaan’ om de extra regels aan te maken. Bij het aanmaken van de regels zal ProActive het totaalbedrag evenredig verdelen over de regels. Je kunt deze bedragen zelf nog aanpassen. Let er wel op dat de som van de regels gelijk moet zijn aan het totaalbedrag van de transactie.

Als je alle gegevens hebt ingevuld, klik je bovenaan op ‘Opslaan’. Je komt dan terug in het boekingsoverzicht, waar de zojuist gecodeerde boeking nu in normale letters wordt weergegeven. Als je een boeking hebt verdeeld over meerdere regels, kun je de extra regels terugvinden onder de oorspronkelijke boeking.

De codering van een boeking ongedaan maken

Als je erachter komt dat de transactie niet correct is ingevuld en je wilt deze aanpassen, moet je eerst de transactie terugdraaien. Dit zorgt er alleen voor dat de codering van de boeking wordt geleegd. Klik in het boekingsoverzicht op de drie puntjes achter de transactie en kies voor ‘Boeking terugdraaien’.  Eventuele opgesplitste regels worden verwijderd en je kunt de boeking opnieuw verdelen.

Het is in de app niet mogelijk om een boeking terug te draaien. Je zult hiervoor dus moeten inloggen in de Spend Cloud op een computer.

Geweigerde pintransacties

Het kan zijn dat een pintransactie wordt geweigerd. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld een te laag saldo om aan de betaling te kunnen voldoen. Geweigerde transacties kun je niet verwerken en vind je, inclusief de reden van weigering, onderin het pasboek terug. In de app zie je deze transacties niet.

Voor gebruikers van een bunq-pas: als de pincode drie keer verkeerd is ingevoerd, komt er een rode melding boven het boekingsoverzicht te staan. Wanneer deze situatie zich voordoet moet je de pincode van de pas te wijzigen.