Hoe open ik een bunq rekening en koppel ik deze aan Spend Cloud?

Hoe open ik een bunq rekening en koppel ik deze aan Spend Cloud?

Hieronder kun je lezen hoe je een zakelijke rekening bij bunq kunt openen. Mocht je na het lezen nog vragen hebben over het openen van een rekening kun je contact opnemen met bunq via support@bunq.com

Samenvatting

Bij de aanvraag van een bunq rekening zijn onderstaande zaken van belang om vooraf rekening mee te houden. In het vervolg van deze instructie worden de punten verder toegelicht.

Wat ga je doen?
  1. Je gaat met de persoon die gemachtigd is een zakelijke rekening openen bij bunq
  2. Het openen van de rekening gebeurt via de mobiele app van bunq
  3. Maak met de gemachtigde een afspraak om de rekening te openen
  4. Nadat de rekening is geopend maak je verbinding tussen Spend Cloud en bunq middels een API-key
Wat heb je nodig?
  1. Mobiele telefoon van de financiële administratie met daarop de app van bunq
  2. KvK uittreksel
  3. Origineel legitimatiebewijs van de gemachtigde(n)
  4. Akte van oprichting (wordt niet in alle gevallen gevraagd)

Voorbereiding

Zoals bij elke bankrekening is het handig om van tevoren een aantal dingen te regelen en te weten. Hieronder staan alvast de belangrijkste zaken die je bij de hand moet hebben of hebben geregeld, voordat je de rekening kunt openen.
  1. De bestuurder, gevolmachtigde of directeur moet de rekening openen
Je kunt vanaf elk tropisch strand een rekening bij bunq openen, maar zorg er in ieder geval voor dat de bestuurder, gevolmachtigde of directeur in de buurt is. De reden hiervoor is dat (vaak) alleen deze personen gemachtigd zijn om een zakelijke rekening te openen, tenzij anders geregistreerd bij de KvK. Wie gemachtigd is om een rekening te openen zie je op het KvK-uittreksel van jouw organisatie.
  1. KvK uittreksel
bunq heeft een KvK uittreksel nodig om jouw bedrijfsgegevens te controleren.
  1. Legitimatiebewijs van gemachtigde(n)
Om de bunq rekening te openen is een legitimatiebewijs van de gemachtigde(n) nodig. Vanuit de app wordt een foto van het originele document gemaakt. Staan er meerdere gemachtigden op het KvK-uittreksel, dan kan het zijn dat we ook voor hen om een legitimatiebewijs vragen. Dit is afhankelijk van de bevoegdheden van de bestuurders. Als meerdere bestuurders toestemming moeten geven voor het openen van een rekening zullen ook zij zich moeten identificeren.
  1. Een emailadres voor het ontvangen van emails van bunq
Dit e-mailadres wordt gebruikt om te verifiëren met een code. Het is dus belangrijk dat je toegang hebt tot het e-mailadres dat je invoert. Dit e-mailadres is ook je loginnaam.
  1. Een 6 cijferige inlogcode en een wachtwoordzin van 5 woorden
De bunq app moet natuurlijk goed beveiligd worden. Naast een 6 cijferige code vereist bunq dat er een extra beveiliging wordt ingesteld in de vorm van een handscan. Het is mogelijk om de handscan authenticatie te vervangen voor een wachtwoordzin. Dit wordt sterk aangeraden, omdat de bestuurder dan niet altijd in de buurt hoeft te zijn voor het openen van de bunq app.
  1. Een mobiele telefoon waarop de bunq app geïnstalleerd moet worden (Installeer de app op een telefoon die voor de financiële administratie toegankelijk is)
De registratie van de bunq rekening kan niet op een iPad/tablet, maar kan alleen op een telefoon. De eisen aan de mobiele telefoon zijn:
  1. Besturingssysteem: minimaal iOS 8.1 of Android 4.1
  2. Camera (voor- en achterkant)
  3. Benodigde ruimte op Android +/- 110 MB, voor iOS 50 MB

Een bunq rekening openen

Als je de zaken uit de voorbereiding bij je hebt, ben je klaar om een bunq rekening te openen. Volg het stappenplan hieronder voor een succesvolle installatie.
  1. Download de bunq app uit de Google Play store of de App Store.
  2. Vul de gegevens van je bedrijf in, accepteer de algemene voorwaarden en bevestig je e-mailadres.
  3. Account beveiligen: Je bunq account wordt op minimaal twee manieren beveiligd: Met een 6-cijferige pincode en door handherkenning of met een wachtwoordzin van vijf woorden. In veel gevallen is de financiële administratie in de dagelijkse praktijk betrokken bij het gebruik en beheer van de app. Daarom wordt het gebruik van de wachtwoordzin sterk aangeraden en kan deze ook het beste worden bedacht door degene die het beheer van de app op zich neemt.
  4. Uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) toevoegen: Voeg hier de mensen toe die belang hebben in jouw organisatie. De belanghebbenden moeten bij de aanmelding worden aangegeven, omdat bunq de verplichting heeft om te weten wie er baat hebben bij het bedrijf en wie de eigenaren van het bedrijf zijn. Mocht een van de belanghebbenden bijvoorbeeld een bedrijf zijn in een land dat we niet ondersteunen, kan bunq geen account openen.
  5. Identiteit verifiëren: Hier wordt de identiteit van de bestuurder die de rekening opent geverifieerd. Er wordt eerst gevraagd om een foto te maken van het identiteitsbewijs van de bestuurder. In de volgende stap  dient de bestuurder een korte video van zichzelf op te nemen waarin hij/zij 3 cijfers uitspreekt.
  6. bunq kijkt de aanmelding na: bunq neemt je aanmelding nu in behandeling. Op het scherm staat dat dit tot 24 uur kan duren, maar in de meeste gevallen is de rekening binnen enkele minuten geopend. Het kan zijn dat we nog wat extra gegevens nodig hebben (bijvoorbeeld een akte van oprichting). In dat geval sturen we een berichtje via de app om dit met je op te lossen.
  7. De rekening is geopend! Je krijgt een berichtje in de app dat de rekening is geopend. Je kunt het IBAN nummer vinden in het rekeningoverzicht.
Gaat er iets niet goed of zijn er dingen onduidelijk? Laat het weten aan bunq! In de bunq app vind je meer informatie bij ‘Together’ onder het kopje ‘Private Matters’. Je kunt ook per mail contact opnemen via: support@bunq.com

Belangrijke instellingen

Voordat we bunq kunnen koppelen aan Spend Cloud moeten er een aantal instellingen in de bunq app worden aangepast. Het is belangrijk de volgende instellingen na te lopen in de app:
  1. Wachtwoordzin
Door een wachtwoordzin in te stellen kan de app gebruikt worden door iedere persoon die deze zin kent. Samen met de pincode vormt dit de beveiliging voor de app. De wachtwoordzin kan worden ingesteld als voorkeurs authenticatie:

Ga in je bunq app naar ‘Profiel’ -> ‘Beveiliging’ -> ‘Voorkeursauthenticatie’. Als je de wachtwoordzin weet kun je de gehele app beheren. Lees via de link verder hoe dit werkt: https://together.bunq.com/d/2864-reset-passphrase
  1. Verhoog de limieten
Standaard heeft de bunq-rekening een daglimiet van €1.000,-. Dat betekent dat er voor alle uitgegeven passen die bij deze rekening horen maximaal  €1000,- per dag uitgegeven mag worden.

Maak een schatting van de dagelijkse uitgaven voor alle passen vanaf deze rekening en stel een dagelijks limiet in. Ga daarvoor naar Instellingen > Beveiliging > Limieten. Bekijk voor meer informatie de volgende link: https://together.bunq.com/d/362-bunq-limits
  1. Het zakelijke account instellen op meerdere apparaten
Je kunt met de inloggegevens op 3 telefoons inloggen in de bunq app. Door de inloggegevens te delen, machtig je iemand om alle acties uit te voeren die de bestuurder ook heeft, inclusief het ophogen van daglimieten. Hoe je dit opzet vind je hier:  https://together.bunq.com/d/2952-logging-in-on-new-device
  1. Meerdere directeuren toevoegen
Je kunt ook meerdere directieleden toevoegen aan het bunq-account. Elk directielid heeft dan dezelfde bevoegdheden over het account. Hoe je een directielid kan toevoegen, kun je hier lezen: https://together.bunq.com/d/5143-how-do-i-add-another-director-to-my-business-account/2

bunq koppelen aan Spend Cloud

Als je zakelijke account volledig is ingericht, kun je een bunq API key aanvragen. De API key is een sleutel waarmee bunq en Spend Cloud met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.
De API key is slechts 4 uur geldig en vervalt daarna automatisch. Stem van te voren een moment af met jouw ProActive consultant om de API key direct samen in te stellen in Spend Cloud.

De API key aanvragen en invoeren in Spend Cloud gaat als volgt:

In de bunq app
  1. Log in op de bunq app.
  2. Ga naar het tabblad 'Profiel' en klik vervolgens op de optie 'Beveiliging en instellingen’. Kies voor Developers, scroll naar beneden en kies voor 'API keys'.
  3. Controleer dat de API key voor de zakelijke rekening wordt aangevraagd.
  4. Klik op het ‘plus’ icoon en volg de stappen. Na de laatste stap wordt de sleutel gegenereerd. Selecteer deze om de sleutel te bekijken en te delen via bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp.
  5. Je kunt de API key delen met je ProActive consultant of deze zelf invoeren in de Spend Cloud. Stem dit af met jouw consultant.
In Spend Cloud (indien je zelf de API key instelt)
  1. Ga naar je Spend Cloud omgeving en log in zoals je gewend bent.
  2. Ga vervolgens naar het Applicatiebeheer > Algemeen > Administraties.
  3. Zoek de administratie op waar je de key voor wilt instellen en klik vervolgens op de optie 'Bewerken'.
  4. Zoek het veld ‘bunq API key’ op. Vul hier de sleutel in en klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de sleutel niet weergegeven in Spend Cloud. Je kunt deze dan ook alleen bekijken in de bunq app.
  5. Ga naar het onderdeel Applicatiebeheer > Kas & Pas > Pasbeheer. Klik op ‘Synchroniseer’.
Spend Cloud heeft nu een connectie met bunq op basis van de key. Daarmee is de aansluiting voltooid. Eventuele vervolgstappen kunnen worden afgestemd met jouw ProActive consultant.