Uitdiensttreding of een tijdelijk inactieve medewerker

Als een medewerker uit dienst gaat of tijdelijk niet werkzaam zal zijn, kun je deze medewerker deactiveren, ofwel een passieve status toekennen in Spend Cloud. Hiermee ontneem je deze medewerker de toegang tot het systeem.

Rollen overdagen

Voordat je een medewerker een passieve status toekent, moet je eerst eventuele openstaande acties van de medewerker afronden of toekennen aan een andere medewerker. Dit kun je doen door te controleren welke rollen op naam staan van de medewerker die uit dienst gaat. Dit kun je terugvinden in het menu Applicatiebeheer / Organisatie / Rollen.

Je kunt de rollen toekennen aan een medewerker die zijn/haar functie (tijdelijk) gaat overnemen. Alle rechten, bevoegdheden én openstaande acties gaan direct over naar de vervangende medewerker. Hiervoor gebruik je de knop 'Overdragen' in het rollenoverzicht.

Selecteer de rollen van de medewerker die (tijdelijk) niet meer werkzaam zal zijn. Klik daarna op deze knop bovenin het rollenoverzicht:

Kies dan de medewerker die de taken overneemt. Deze wijziging is meteen van kracht.

Het medewerkersaccount passiveren

Nadat je de rollen en daarmee de openstaande acties hebt overgedragen, navigeer je naar Applicatiebeheer / Organisatie / Medewerkers. Klik op het potlood-icoon achter de medewerker. Wijzig bij het veld “Status” de waarde in “Passief”.

Indien de functie tijdelijk wordt vervangen, kun je de medewerker ook op afwezig zetten en een vervanger instellen. Dit is echter geen lange-termijn-oplossing, omdat een vervanger zichzelf vervolgens niet afwezig kan melden.