Externe applicatie (Inkoop API)

Visma | ProActive biedt de mogelijkheid voor leveranciers of andere externe partijen of pakketten om inkooporders in de Spend Cloud in te schieten middels een API.

Door de order informatie op een bepaalde manier aan te bieden, kunnen inkooporders worden aangemaakt of bijgewerkt in de Spend Cloud, waarbij er eventueel een ontvangstregistratie vanuit externe bron aangestuurd kan worden. Deze API is gemaakt voor orders die vanuit externe bron zijn aangemaakt, goedgekeurd/geautoriseerd en reeds zijn geplaatst bij de leverancier of in elk geval bekend zijn. De toegevoegde waarde van deze API wordt gerealiseerd doordat externe orders gematcht kunnen worden met inkoopfacturen in de Spend Cloud, met als voordeel dat facturen op basis van deze externe orders automatisch goedgekeurd kunnen worden.

Hierbij zijn er een aantal punten van belang:
  1. De externe order zal reeds bekend moeten zijn bij de leverancier omdat wij de order niet nog een keer verzenden/e-mailen/aanbieden
  2. De externe order zal de goedkeuring in de Spend Cloud overslaan omdat:
    1. De goedkeuring in het externe inkooppakket moet plaatsvinden;
    2. Met een leverancier is afgesproken dat alleen de daadwerkelijk geleverde goederen (o.a. pakbon) of diensten (daadwerkelijk gewerkt aantal uur inhuur derden) als orders worden aangeboden via de API.
In het menuonderdeel Applicatiebeheer > Algemeen > 'Externe applicatiekan een beveiligde token worden gegenereerd om vervolgens te gebruiken om orders aan te bieden via de API. Hierbij kun je kiezen om de 'Externa applicatie' orders te laten (1) toevoegen, (2) bijwerken en/of (3) ontvangsten door te geven. Het toevoegen van externe orders is daarbij het meest voorkomende. Als je de 'Externe applicatie' voor één leverancier wilt gaan inzetten dan kun je de token beperken door optioneel een specifieke leverancier te selecteren. Alleen voor deze leverancier kunnen er dan externe orders worden aangestuurd via de token. Eventueel kun je meerdere tokens aanmaken voor verschillende externe applicaties of leveranciers.

De token is niet meer zichtbaar nadat de naam is ingevuld met bijbehorende acties. Zorg dat het token dus gekopieerd en elders veilig opgeslagen wordt.

Voorbeeld van het JSON bericht dat wij verwachten wanneer er een inkooporder bij ons wordt aangeboden:

{
  "orders": [
    {
      "ordernumber": "I9313375",
      "external_ordernumber": "I9313995",
      "supplier_number": "1",
      "administration_number": "001",

"delivery_date": "5-12-2023",
      "currency": "EUR",
      "total_amount": "10.2100",
      "vat_amount": "1.7700",
      "total_amount_ex_vat": "8.4400",

"reference": "Reference",
      "remark": "Order remark",
      "lines": [
        {
          "linenumber": "1",
          "brand": "Philips",
          "articlename": "Airfryer",
          "articlenumber": "10021AD",

"total_amount": "10.2100",
          "total_amount_ex_vat": "8.4400",
          "vat_amount": "1.7700",
          "quantity": "1",
          "unit": "Stuks",
          "vat_percentage": "21",

"vat_code": "VAT21",
          "unit_number": "1",
          "ledger_number": "471210",
          "ledger_code": "39101609",
          "costcenter_number": "70",
          "costunit_number": "60",
          "dimension_a_number": "50",
          "dimension_b_number": "40",
          "dimension_c_number": "30",
          "removed": "0"
        }
      ]
    }
  ]
}

Aandachtspunten voor het aansturen van de velden:
  1. Niet alle velden hoeven verplicht ingevuld te worden, deze zijn hierboven dik gedrukt en zie voor meer informatie de rode 'Required' velden in de technische documentatie.
    1. ordernumber OF external_ordernumber = In de meeste situaties ontstaat de order in de externe applicatie en heb je te maken met een ander ordernummer dan het standaard ordernummerformaat uit de Spend Cloud. Wanneer een order wordt aangeboden met een external_ordernumber dan zal het veld ordernumber niet meegegeven moeten worden. Wanneer orders met een extern ordernummer worden aangeboden dan zal de Spend Cloud alsnog een eigen ordernummer genereren (zie voorbeeld hieronder van hoe dit eruit ziet).
      1. LET OP: wanneer de externe ordernummers alleen op een PDF worden meegegeven (dus niet in een XML factuur) dan zal de tekstherkenning op dit afwijkende formaat moeten worden uitgebreid. Neem hiervoor contact op met onze supportafdeling als dit de wens is. Hierbij is het van belang om te weten hoe het externe ordernummer formaat eruit ziet (bijv. uit hoeveel karakters lang en of het numeriek of alfanumeriek is).

1. supplier_number = leveranciersnummer in de Spend Cloud (het veld 'Nummer' dat je kunt instellen door de leverancier te bewerken via Applicatiebeheer > Inkoop > Leveranciers onder 'Geavanceerde instellingen'.
    2. linenumber = per orderregel een uniek nummer meegeven waarbij wij adviseren te beginnen met '1' voor orderregel 1, '2' voor orderregel 2 etc.
    3. unit = bestel eenheid (stuks, dozen etc.)
    4. unit_number = het nummer van de organisatorische eenheid in de Spend Cloud zoals te vinden via Organisatie > Structuur. Indien de organisatiestructuur niet genummerd is kun je hier de standaard waarde "1" invullen. Dit is de bovenste organisatorische eenheid in de structuur. Wanneer je onderliggende organisatorische eenheden wilt aansturen dan zien wij vaak dat de laagste laag aan organisatorische eenheden hetzelfde nummer krijgen als de gekoppelde kostenplaats. Maar dit is alleen van toepassing als er per organisatorische eenheid maar één kostenplaats is gekoppeld.
    5. ledger_number OF ledger_code = Afhankelijk van de oorsprong van de order kan er een grootboekrekeningnummer (ledger_number) of een grootboek-vertaaltabel code (ledger_code) worden meegegeven naar de Spend Cloud. Wanneer een order wordt aangeboden met een ledger_number dan zal het veld ledger_code niet meegegeven moeten worden en vice versa.
      1. ledger_number: de keuze voor een grootboekrekeningnummer zal worden gemaakt wanneer er externe orders uit een ander inkooppakket komen. Dit pakket is dan vaak in het bezit is van de grootboekrekeningnummers van de organisatie. Een andere reden dat voor ledger_number wordt gekozen is als er voor alle aangeboden externe orders een vaste grootboekrekening gehanteerd wordt.
      2. ledger_code: indien het een leverancier betreft die in staat is om een productcategoriecode mee te geven, is het afhankelijk van de leverancier wat voor ledger_codes worden meegegeven. Leveranciers kunnen eigen of algemene productcategoriestandaarden gebruiken, zoals UNSPSC- of NZI-codes.